Archív sezóna 2017

Dve percentá z dane na Pravda.sk

Hang gliding Krusevo Macedonia 2017 - zostrih z lietania v Macedónsku

m.

9.12.2017_Technická kontrola krídiel (fotky)

Koniec sezóny sme zakončili pracovne a to technickou kontrolou krídiel. Už tradične sa snažíme riešiť tieto veci cez zimu, tak aby bol čas opraviť, pozháňať, doladiť  potrebné veci skôr ako začne nová sezóna. Tento rok zorganizoval predseda hromadnú technickú u Tareka v Trenčianskych Stankovciach. Akcia sa vydarila nad naše očakávania. Konečne sme nemuseli mrznúť vonku a skrehnutými prstami skladať krídla, ale mohli sme si vnútri, v teple v čistej hale rozkladať naše pakšamenty. Tarek ako správny hostiteľ pripravil aj niečo na zahriatie, zatiaľ čo Dušan obiehal naše krídla a pozorne kontroloval ich technický stav. Okrem nášho klubu dobehli aj Maňo z Prievidze a Stano zo Žiliny. Chvíľkami to vyzeralo ako v závode na výrobu rogál. Za pól dňa sa podarilo prekontrolovať okolo desať krídiel, čo je celkom slušný výkon. Ešte raz veľká vďaka Tarekovi za zabezpečenie priestorov a občerstvenia, Dušanovi za  obetavú kontrolu našich krídiel a samozrejme Rebrovi za to, že to celé zorganizoval. ;)

Máme majstra Slovenska v závesnom lietaní a víťaza Pohára Podbrezovej! :)

V piatok prvého septembra sa skončil Pohár Podbrezovej, posledný závod seriálu majstrovstiev Slovenska v závesnom lietaní v tejto sezóne, ktorý sa už tradične konal na Kráľovej Holi. Vďaka pilotom zo susedného Poľska, Česka a Maďarska nabrala súťaž medzinárodný charakter. Počasie pilotom prialo, vďaka čomu sa odlietali 4 úlohy (Task 5-8). Predošlé kolá sa lietali v máji na Martinkách (Task 1), Straníku (Task 2) a začiatkom augusta na Kráľovej Holi (Task 3-4). Nás ako klub najviac teší, že víťazom Pohára Podbrezovej ako aj celkovým víťazom majstrovstiev Slovenska v závesnom lietaní 2017, sa stal pilot nášho klubu Ivan Plučunský alias Plučo, za čo mu všetci srdečne gratulujeme.

Zároveň by sme sa chceli poďakovať všetkým, ktorí si našli čas a boli ochotní pre nás zorganizovať jednotlivé kolá MSR. ;)

Celkové výsledky po ôsmich platných kolách MSR 2017

1.-2.4.2017 Prvoaprílový víkend na Straníku (fotky)

Prvoaprílový víkend sme strávili v príjemnej partii rogalistov a našich spriaznených duší na Straníku. Nazbieralo sa nás celkom dosť na lietanie aj pozemnú podporu. S krídlami sme dofrčali v zložení ja, Plučo, Rebro, Marián M. a ako pozemná podpora s nami prišiel Heňo (ktorému vďačíme za krásne fotografie), Marek (náš nový adept na lietanie) a Mariánova Tamuška (vylepšovala estetický dojem našej výpravy). Počasie bolo parádne. V sobotu fučalo celkom slušne a tak sa dalo voziť do nemoty. Ja som si vyskúšal svoje „nové“ krídlo (WW Sport) ktoré som pred časom vyhandloval od Mariána, vďaka čomu som sa posunul o level vyššie na dvojpoťahy. Marián sa zase pre zmenu posunul z dvojpoťahu na bezstožiar a zaletel si prvý krát svojho Talona. Rebro dorazil o deň skôr aby ako budúci inštruktor pomohol pri štartoch začínajúcim pilotom. Kým sme dorazili v sobotu ráno na Straník mal už všetci prvé lety za sebou. S pristávačky sme iba závistlivo pozerali ako sa Rebro s Kamikadzem vozia nad slnkom zaliatym Straníkom. Na štart sme dorazili celí nažhavení na lietanie keď si Plučo uvedomil že mu chýba koncovka krídla, ktorú zabudol prednedávnom pri lietaní na Zobore. Keď už bol zmierený s osudom pozemného personálu, Rebro ukázal svoje veľké srdce a ponúkol mu svojho Talona (čo v vzhľadom na počasie neskôr zrejme oľutoval) ;). Okrem nás tam dorazilo kopec rogalistov domácich, Čechov aj Poliakov. Lietalo sa naozaj parádne až do zodretia. Po lietaní sme vybehli na večeru do neďalekého penziónu, potom ešte na jedno-dve pivká do Tepličky a definitívne sme to odpískali v Antone. Obsluha v Antone je naozaj neopísateľná a to doslova. Keď už si človek myslí že ho nemajú čim prekvapiť, tak ím sa to vždy nejako podarí.:) Raňajky boli toho jasným dôkazom, ale to tu nechcem rozmazávať. Nedeľa vyzerala ešte lepšie, okolo obeda naskákali prvé kumuly. Trochu komplikovanejšie to bolo s vetrom ktorý sa točil plynule z JV až na JZ, čo v ten deň narobilo mnohým  vrásky na čele. Tí čo vedeli, si celkom pekne polietali, zopár ľudí vystrúhalo slušné kaskadérske kúsky, ale celkovo to bola vydarená akcia. mv.

11.3.2017 Prvý krát na bezstožiary, alebo parádne polietanie na Hradisku...  (fotky) (video)

Hradisko je kopec s výhľadom na Bošácku dolinu kde sa odnedávna varí známa Bošácka slivovica a kde sa čas od času stretne partia bláznov ktorí sa tu preháňajú vo vzduchu na všetkom čo lieta. O jednom z prvých letových dní v sezóne nám od srdca napísal Rebro.

Tentoraz Hradisko nesklamalo a zišlo sa nás tam hojne. Keď sme prišli tak sa na štart už chystal MartinNR na svôj let. Odštartoval pekne a zažil rovno i svoju prvú svahovačku. Za ním sa do vzduchu dostal BraňoTO a po chvíli sa mu podarilo so svojim Magicom vykrachovať. Je pravda, že tam chodili intervaly, kedy začali krachovať i padáky. Kým sme skladali Talona na zálet, si to do vzduchu odpálil Netopier3. Po drobných technických úpravach sa na štart postavil i Plučo v úulohe testovacieho pilota. Vyzeralo to,že si let celkom užíva. Pár náletov na obecenstvo je toho dôkazom. Máme i videjko, tak je sa na čo tešiť. Keď Plučo spolu s Netopier3 pristál a vybrali sme sa na pristávačku po neho, dorazil i MarianM s Tamarkou, ktorý si chel prvý raz skočit na Falconovi, ktorého ma pripraveného primárne k motoru. Všetci sa mi nasáčkovali do auta a tak Mila si zavzdychala a vyrazili sme na kopec. A teraz ide môj pribeh :)
Na kopci som druhý krat krídlo postavil už rýchlejšie ako prvý raz. Začínam chytať grif :) S blížiacim štartom silnie vietor na nejakých 7-8ms a i predštartová nervozita. Padáčkari spilujú strom, ktorý obalili padákom. Posledná kontrola a stojím na štarte. Vietor je nestály a krídlom trošku kmáše. Je to iné ako na XtraLite, kde hrazda sa voľne pohybovala. Tu je všetko pevné. Prichádza správny okamih, kričím a vyrážam vpred. Nepokoj krídla je preč a s ľahkosťou vyrážam ku svahu. Riadenie je krásne mäkké, odpoveď na moje povely rýchla. Čistá eufória. Krídlo vôbec neťahám a krasne sa prebíja vetrom. O chvíľu za mnou vyráža Majo na Falcone. Štart vyzeral zaujímavo aj zhora. Skúšam si esíčka, zrýchlovať krídlo, 360ku ktorá ma ale zanesie za hranu a musím sa prebíjať vetrom vpred. Narýchľujem a krídko si krásne drží stopu. Obzerám pobehujúce srnky podomnou a fučí mi za krk. Tak krásne polietanie a pokojné, že mi to pripomenulo lietanie na Medune. Svoje samozrejme spravilo že tam i termika veľa nebola. Len trošku na konci svahu. Krídlo si krásne drží výšku, som 50-80m nad Mariánom. Až som potom musel hľadat miesta, kde to trošku začne klesať. Kĺže to ako blázon. Klesať začínam na začiatku poľa, ktoré sa trošku zvažuje tak radšej nech mám dosť miesta. Vietor pri zemi sa mi točí od S-SV tak s tým trošku zápasím až to skončí náboženskm položením sa na kolená. :)
Juj, keby som sa neponáhlal na RadioHeadAward tak sa tam vozím dlhšie. To bola čistá krása. To krídlo lieta úžasne, pokojne, čitatelne. Ale jasné, to bol len prvý let, len som z toho taký excituvaný :)  mf.

11.3.2017 Začiatok sezóny na Sološke (fotky)

Sezónu sme tento rok otvorili na Sološke v zložení ja, Ivan P, Mirko, Marian, Rebro, nádejný rogalista Marek, dvaja havkáči a neskôr sa k nám pridal ešte Ondro. Vietor nesklamal fúkal silno a z boku ;), po jednom pokuse o let sme to kontumačne vzdali a presunuli sa o poschodie nižšie na úpätie kopca, kde sa dali nacvičovať aspoň štarty a pristátia. Každý si našiel nejaký spôsob zábavy, Ivan trénoval Mareka, Ondro učil lietať svoje krídlo, Rebro to už nemohol vydržať tak sa zavesil na strom. Až na ten vietor to bolo celkom fajn, trochu sme pokecali, prevetrali naše pakšamenty a  príjemne unavení pálili domov. Z rozpávania viem že nedeľa už bola o level zaujímavejšia. ;)   mv.

25.2.2017 Príprava na sezónu, alebo záložkovica v Trstíne (fotky)

Sezóna sa pomaličky rozbieha a tak nastal čas prevetrať naše záložáky. Paragliding klub Orešany už tradične o tomto čase organizuje záložkovicu v Trstíne na miestnej základnej škole za čo im obom pekne ďakujeme. Tento rok sme tam vyrazili v tojčlennej zostave, keďze Rebro to už vybavil skôr na záložkovici v  Bystrici a ostatní sa rozhodli že ich ešte nechajú trochu odležať.;) Akcia bola super, prišlo dosť ľudí, ale ako sa vraví dobrých ľudí sa všade veľa zmestí. Jediné čo nám tochu chýbalo boli kruhy ktoré z nejákého dôvodu zdemontovali a tak sme tento rok museli oželieť nácvik vyhadzovania záložákov "za letu". Vyhadzovanie "na sucho" už nebola taká zábava, ale hlavný účel to splnilo. Prebalili sme päť padákov a musím dodať že nám to išlo kus za kusom lepšie. :) Na obed sme si dali výborný guláš ktorý pre nás prichystali organizátori, pokecali ešte trochu s miestnou komunitou a potom sme si to už namierili rovno domov v Marianovom super béčku. Pekný deň za nami a dúfam že ešte krajšie pred nami. :)  mv.

27.-30.1.2017 Začiatok sezóny vo veľkom štýle - Lanzarote 2017 (fotky)

Keby mi niekto povedal na konci minuleho roku, ze fajne zalietam v januari, tak si len zatukam na celo. Vsetko sa to vsak udialo tak rychlo, ze som sa ocitol na ostrove Lanzarote spolu s dalsimi rogalistami zo Slovenska. Slovenska vyprava tam vsak isla na dva tyzdne ja len na jeden. A musim povedat, ze este jeden by som kludne vydrzal. Uzivat si 23 stupnikov, ked sme na Slovensku mali hmlu a -5 stupnov je velmi prijemne :)
No ale k samotnemu lietaniu. Isiel som tam s miernymi obavami. Jednak je ostrov dost veterny a ja som tam siel lietat s mojim novym postrojom a pozicanym Targetom.
Ako prvy start som opacil legendarnu Famaru. Kratky rozbeh a uz som si vychutnaval vzduch okolo mna. Ocean na dohlad, skaly, piesok a sukulenty podomnou. Po pristati som sa pobalil a isiel na druhy start toho dna. Podarilo sa mi ukecat Corinu (majsterka sveta) aby sa so mnou odfotila. Tou hviezdou som nebol ja ale ona. Ako sme sa stelovali pred objektivom, tak sa navtierali do zaberu i dalsi ucastnici zajazdu a teraz maju na co spominat :)
Dalsi lietaci kopec sa vola Mala. Ma sice male prevysenie len okolo 100m ale da sa tu pekne miestne polietat. Tu som si vyskusal i starty z miesta, kedy vietor fical okolo 10-12m/s Na Slovensku by to bolo neletove pre jednopotah, ale tu bol vzduch krasne jednoliaty. Asistenti na starte len pustili lanka a jemnym odrazom som bol vo vzduchu.
Po dva a pol hodine pristavam cely spokojny a chalani si tiez pochvalovali, ze sa im prijemne lietalo. Obcas to sice bolo turbulentne a malo to tendenciu zafukovat za kopec, ale nic co by sa nedalo zvladnut.
Ked sme mali neletovy den, tak sme sa vybrali i na Cuchillo, co je taky mensi krater tvaru polmesiaca. tak sa da lietat na smer vetra SZ-SV. Inokedy tam silno duje. Ked sme tam boli my, tak bol sotva vanok :-/
Ako som mal nechut ist lietat na Lanzarote, tak teraz musim povedat, ze to bolo doteraz jedno z mojich najlepsich lietani. Urcite k tomu prispela i slovenska crew ale rozhodne ho odporucam kazdemu rogalistovi. V zime zazit jar a lietat do sytosti.  mf.

~