Archív sezóna 2016

Dve percentá z dane na Pravda.sk

10.12.2016 Technická kontrola krídiel (fotky)

Cez víkend sme zorganizovali veľkú technickú kontrolu takmer všetkých našich krídiel, súkromných aj klubových. Odborne to zastrešil Dušan Kalinka ako jediný aktívny inšpektor v širokom ďalekom okolí, za čo mu v mene klubu veľmi pekne ďakujeme. Stretli sme sa v pomerne slušnej zostave. Okrem mňa tam dobehol Rebro, Plučo, Marián, Maťo, Ivan, Mirko a prišiel tam aj náš klubový špecialista na Sološku Alí. Mali sme tam aj jednu špeciálnu návštevu „zhora“. ;) Možno aj vďaka tomu nám počasie prialo a tak sme skladali krídla pri príjemných 10. stupňoch. Prebehli tam aj menšie rošády s krídlami tak, aby sme sa v novej sezóne výkonnostne posunuli zas o kúsok ďalej. Akciu sme úspešne zakončili v našom obľúbenom podniku Športka.  mv.

13.11.2016 Úprava príjazdovej cesty na Zobor (fotky)

Začiatkom novembra sme boli v zložení Plučo, Majo, Rebro a Mirko Pavelka trochu upraviť príjazdovú cestu na Zobor. Lámali sme kamene, stavali hrádzky, sypali štrk a robili ďalšie terénne úpravy, tak aby sa zachovala príjazdová cesta v slušnom stave aj do ďalšej sezóny. Bolo potrebné odstrániť zopár polámaných a popadaných stromov  a čaká nás ešte oprava štartovacej rampy, ale to si necháme až na jar, keď už bude vonku trochu vľúdnejšie počasie. Aby toho nebolo málo stihli sme ešte spojazdniť v hangári novú poličku na postroje. ;)   mf.

15.9.2016 Znovuobjavené Donovaly ;) (fotky)

Po niekoľkých rokoch sa odhodlal Dušan Kalinka s Nitrančanmi a našim predsedom preskúmať možnosti lietania na Donovaloch. Pre padáčkarov pomerne častý a obľúbený terén, pre rogalistov viac menej biele miesto na mape. Čo viem tak viacerí mali obavy ohľadom pristávačky (lanovka, vleky, dráty, chaty, hotely a pod.). Proste kopec bordelu ktorý by mohol znepríjemniť bezpečný návrat na zem no a samozrejme vývoz hore bez tereňáku. V tomto prípade sa iba potvrdilo staré dobré príslovie, že je lepšie raz vidieť ako trikrát počuť. Miro Jančiar vybavil s vlekármi vývoz lanovkou a to aj do budúcna. Z vyprávania viem že to bolo celkom komfortné a za rozumný peniaz. Parádnu pristávačku pre rogalistov našli chalani hneď veľa hlavného parkoviska. Rebro ju pokrstil svojim spektakulárnym pristátím „touch and go“ čím overil jej dostatočnú odolnosť aj pre krízové situácie. Vzhľadom na komfortný vývoz, ľahkú dostupnosť a krásne okolie budeme o tomto kopci písať zrejme častejšie. ;)    Video z lietania na Donovaloch >>   mv.

3.9. - 4.9. 2016 Presnosť pristátia 2016 – Straník (fotky)

Športovo-spoločenská akcia rogalistov sa už tradične konala koncom sezóny na Straníku. Organizovala ju paraglidingová škola X-Air pod vedením Peťa Vrabca spoločne pre rogalistov a aj padáčkárov. Postretali sme sa zo všetkých kútov Slovenska, objavili sa tam 60 ročný chalani z Ružomberka, hecol sa aj náš inštruktor Dušan ktorý si obhájil svoju stoličku pekným prvým miestom, nechýbali ani východniari, Nitrančnania, Bánovce, Liptov no a samozrejme nesklamal ani náš deltaclub Bratislava.;)  My sme dorazili v zložení ja, Marian, Tarek a ako podporný tím Maťo. Počasie bolo celkom fajn, ale vydalo tak na tie zleťáky, zborka-rozborka, jeden, dva štarty a bolo po súťaži. Mne sa podarili uletieť dva bodované lety (pristátia) vďaka ktorým som obsadil druhé miesto tesne za Dušanom., z čoho som mal samozrejme veľkú radosť. Na druhý deň sme sa pokúsili udržať trochu dlhšie, ale skončilo to dosť podobne a tak sme zbalili handry, trubky a mastili vysmiaty domov.  Výsledky z presnosti pristátia >>    mv.

24.8. – 28.8.2016 4. kolo MSR_Podbrezová cup 2016 (fotky - Slopovo) (fotky - Kráľova hoľa)

Jedna z najprestížnejších rogalistických akcií v roku sa začala v stredu na Slopove. Zaujímavý terén, ale náročná pristávačka a k tomu ešte slabé podmienky. O štart sa pokúsil asi iba Jaro, ostatný to kontumačne vzdali. Ďalšie dni sa už tradične lietali na Kráľovej holi. Kopec ktorý netreba  zvlášť predstavovať. Jeho vrchol (1 946,1 m n. m) často končí v základni mrakov a už samotný zleťák z neho je zážitok sám o sebe. :) Vo štvrtok ešte fúkal sever, ale ďalšie dni sa už lietal iba juh. Počasie vyšlo na parádu, Tatry bolo vidieť ako na dlani. Vďaka registrácii súťaže na Airtribune to prilákalo nečakane rogalistov z končín, ktoré by sme u nás bežne nečakali. Okrem Čechov, Poliakov a Maďarov ktorí sa už tradične zúčastňujú tejto akcie, prišiel tento rok aj Sergej z Ukrajiny, Šuhaj z Japonska a dokonca aj filmová hviezda z klokáňova Bred Pit. ;)

Organizačný výbor odviedol kus dobrej práce za čo im patrí veľká vďaka. Tento rok sa akcia obišla bez vážnejších incidentov a tak sme si užívali päť dní pohodového lietania a večernej zábavy pri rozoberaní letových zážitkov.  Za náš klub sme tam vyrazili v zložení Plučo, Marián, ja a ako šofér Maťo K. Marián po úvodnom dni na Králofke odfrčal na dovolenku do Jugoslávie a tak sme tam čestne hájili naše farby po zvyšok akcie bez neho, Plučo ako nádejný športový pilot ja ako predskokan závodu. V sobotu som dal svoj životný prelet z Královky do Pohorelej Maše, čím som sa konečne „odlepil“ od kopca a vydal sa na výlet ponad malebné Pohronské doliny.

V sobotu večer pripravili organizátori pekný rozlúčkový večer kde sa rozdávali ceny za Pohár Podbrezovej a keďže to bol posledný závod v sezóne tak aj za celkové poradie v MSR. Za Podbrezovú si Plučo odniesol 3. miesto ( zo slovenských pilotov skončil druhý), v celkovom hodnotení MSR skončil na 3. mieste, čo je na počet odlietaných kôl veľmi slušné miesto. Celú akciu sme slávnostne odpískali Maťovým nedeľňajším tandemom ktorí dostal od Pluča ako darček za jeho obetavý servis počas súťaže.

Výsledky z Pohára Podbrezovej 2016 >>

Celkové výsledky MSR v ZL 2016 >>

mv.

 

19.6.2016 3.kolo MSR Straník – Martinské Hole (fotky - Straník) (fotky - Martinky)

V 3. kole MSR sa odlietali dva tasky. Prvý task sa „letel“ v sobotu zo Straníka. Počasie naokolo bolo krásne, ale na Straníku to bola čistá slabota. Svah nedržal a termika bola slabá, občas nejaká bublinka. Zopár šťastlivcov si polietalo po okolí, ale väčšina zúčastnených to zhučala systémom štart-cieľ. V nedeľu  sa letel druhý task na Martinkách. Tento krát počasie vyšlo lepšie, letel sa takmer celý hrebeň Malej Fatry od Martiniek dole a späť. Celú akciu oživil Gašpi, ktorý ako predletec ukazoval chalanom stupáky na svojom vetroni. Plučo ako organizátor „sedel na zemi“ a managoval hladký priebeh celej akcie. Chalanom sa podarili uletieť pekné lety a myslím, že si lietanie na Martinkách celkom užili po športovej aj kultúrnej stránke.

Výsledky 3. kola MSR >>Výsledky po troch kolách MSR >>

22.5.2016  2.kolo MSR Nitra-Zobor (fotky)

2. Kolo sa lietalo v Nitre na Zobore. Vyrazili sme v zostave Plučo, Marian, Tamara, ja a neskôr nás poctil svojou návštevou aj Rebro. Očakávania boli veľké, realita trochu smutnejšia. Z juhu fučalo pomerne slušne a tak to mnohých odradilo od pretláčania sa z vetrom. Zopár skúsených a dostatočne namotivovaných lietačov s rýchlymi krídlami do toho postupne naskákalo. Od nás do toho išiel jedine Plučo, ktorý si vylietal pekné 3. miesto letom do Partizánskeho (cca 40 km). Cesta preňho bola samostatná story pre priaznivcov dobrodružných, cestovateľských zážitkov, ale to si necháme na dlhé zimné večery. ;)                                                               mv.

 

30.4.2016 1. kolo MSR v závesnom lietaní Nitra-Zobor (fotky)

V sobotu sme sa zúčastnili v pomerne slušnej zostave 1. kola MSR v závesnom lietaní v Nitre na Zobore. Pôvodne to vyzeralo že tam pôjdem iba ja s Rebrom a Mariánom, ale nakoniec sa pridal aj Ivan S. a ako dokumentarista Maťo K., neskôr za nami dorazil aj náš výchovný poradca Mirko. ;) Cestou sme sa tradične zastavili na pumpe, kde sme doplnili a vypustili zároveň potrebné tekutiny. Okolo jedenástej sme boli na pristávačke pod kopcom kde už chalani pripravovali krídla na vývoz. Prehodili sme pár slov, omrkli plánované pristávačky v okolí a o chvíľu sme sa trmácali v Mirovom offroude na Zobor. Posledný úsek cez les je pre bežné 4X4 takmer nedostupný, vďaka čomu sme zažili malé dobrodružstvo už cestou na štart. J Na štartovečke nás čakalo pekné počasie, kopec rogál, padákov a prizerajúcich sa turistov. Hlavný organizátor Miro Pavelka mal všetko zmáknuté, takže všetko išlo podľa plánu. Prvý štartovali chalani ktorí mali reálne ambície zabojovať o body v rebríčku MSR. Vďaka početnej skupine padáčkarov s ktorou sa striedali pri štartoch sa náš čas na štart podstatne natiahol. Keď sme konečne naskákali do vzduchu aj my bolo to už dosť chcípnuté a tak sme si užívali aspoň pekné lety s výhľadom na Nitru. Za náš klub by mal najväčšie šance zabojovať Plučo, ktorý je žiaľ pracovne v UK. Pre nás to bola dobrá príležitosť postretať rogalistov z rôznych kútov Slovenska a samozrejme nachytať zopár múdrostí od skúsenejších pilotov.   mv.

15-17.4.2016 Jarné Meduno-Wolfsberg 2016   (fotky)   (video)

Vo Wolfsbergu bola plánovaná súťaž a keďže nebola veľmi ďaleko od Bratislavy, podarilo sa mi ukecať Mariana aby sa ku mne pridal a tomu sa zas podarilo ukecať Tamarku, ktorá sa nechtiac stala zvozárkou :) Cieľ sme mali jasný. Pozrieť si možnosti na lietania v Rakúsku a hlavne zažiť atmosféru veľkých pretekov. Do Wolfsbergu sme dorazili v piatok okolo štvrtej poobede a hneď sme trielili serpentinkami na štart. Bolo nám oznámené, že sa disciplína na ten deň zrušila pre silný vietor. Podľa našich meraní to bolo 4-6m/s. My neznajúc pristávačku sme sa do toho nehrnuli a nechávali si možnosť polietať na druhy deň. Jaro s Maňom však do toho okolo šiestej skočili a polietali niečo cez hodinku. Nevadí, však my si to vynahradíme na druhý deň. Večer však organizátor pre nepriaznivú predpoveď súťaž zrušil. Smutní ochádzame hľadať ubytovanie do hôr. Aspoň že sa nám ušiel jeden fajnový wurstík. :) Je odtiaľ krásny výhľad na celú dolinu.

Večer sa s chalanmi od nás dohadujeme na lietaní a rozhodli sme sa zamieriť nižšie na juh, do Talianska - Meduno. Bájami opradený letový terén. :) Do Meduna dorážame okolo obeda a Majo rieši urgentný problém :) ale nakoniec sa presúvame hore na štart. Asfaltka až úplne na štart. Krása. Len sa natiahla nepríjemná oblačnosť a celú dolinu zatiahlo. Vietor na štarte pofukoval 5-8ms, ale teraz sme už vedeli, kde máme pristávať :) Dávame rogalá do letového stavu a medzitým štartuje Jaro, Maňo a Edmond. Nosí to krásne a pre silnejší vietor sú vo vzduchu len rogalá.

Prvý štartuje Marián, ktorému pomáham na rampe a po peknom štarte stúpa hore. Ja sa vraciam po svoje krídlo, zapínam sa a idem na rampu. Vietor musel trošku zoslabiť, lebo jeden padáčkar sa rozhodol odštartovať. Akurát keď som chcel ísť ja :) Zdvíham krídlo, stabilizujem ho a vyrážam vpred. Prvý pocit bol, že to veľmi nedrží, ale pomaly sa dostávam nad štart a potom vyššie a vyššie. Vzduch je úžasne kludný. Konečne mám možnosť vyskúšať si ovládanie krídla ako som vždy chcel od kedy ho mám. Nízka oblačnosť mi dovolila sa dotýkať mrakov i bez točenia termiky a potom rýchlo od nich preč aby ma nepohltili :) Sloboda a radosť z lietania boli neopísateľné. Po hodine a trištvrte pristávam pod kopcom na pristávačke, balím krídlo a už sa teším na taliansku pizzu :) Tá bola fantastická.

Ráno ešte rýchly shopping v Taliansku a šup 600km domov. Cestou ideme obzrieť jeden letový terén pri Grazi, ale veľmi nás nenadchol. V podvečer dorážame domov. Bol to vyčerpávajúci predĺžený víkend, ale určite stál za to. I keď sme nevideli lietať majstrov sveta, spoznali sme nové letové terény a robili sme to, čo nás baví. Lietali. Nabudúce pôjdeme do Meduna aspon na týždeň. :)

PS: Dočítal to niekto vôbec do konca? :))         mf.

2-3.4.2016 Otvorenie novej sezóny 2016 na Orešanoch a Straníku

Prvoaprílový víkend odštartoval naplno sezónu 2016. V sobotu sme boli vyskúšať náš najbližší kopec v rade Orešany. Predpoveď  bola celkom sľubná a viac menej aj sadla. Na kopec sme dorazili v zložení 3M (Martin, Marián, Maroš). Fúkalo 6 až 9 m/s.  Čakali sme kým to trochu stíchne aby sme do toho postupne naskákali. Pristávali sme viac menej naraz, takže kto prvý odštartoval viac  polietal. Bolo to krásna jarná svahovačka nad Karpatmi, čo viac si môžeme priať na rozbeh sezóny. Večer sme zakončili v neďalekom motorkárskom podniku.
Druhý deň bol podľa predpovede aj podľa odlietaných letov ešte zaujímavejší. V nedeľu bol v kurze Straník, náš najobletovanejší kopec v širokom ďalekom okolí. Stretlo sa tam okolo dvadsiatky rogalistov. Od nás tam vyrazil iba Maťo, ostatní mu držali palce z bezpečia domova. ;) Odlietal veľmi pekný termický let okolo Straníka. Celkove sa tento víkend vydaril a bol dôstojným štartom do novej sezóny. (fotky-Orešany) (fotky-Straník)    (viedo-Orešany)                         (mv)

12-13.3.2016 Víkendové testovanie Hradiska  (fotky)  (video)

Predpoveď na víkend bola celkom sľubná, s-sv 6 m/s v nárazoch do 12 až 15 m/s. Podľa smeru vetra padla jasná voľba na Hradisko. Aj tak sme sa tam chystali polietať už dlhšiu dobu. V sobotu vyrazila prvá zostava v zložení Mirko ako zvozár, predseda ako testovací pilot. Počasie im vyšlo celkom fajn akurát smer nebol celkom ideálny. Každopádne aspoň prevetrali Maťove krídlo na pár minút vo vzduchu. Viac info tu.
Povzbudení  predpoveďou a sobotňajšími zážitkami sme tam vyrazili v nedeľu vo väčšej zostave, ja s Ivanom S., predseda s Mirkom. Cestou sme si dali neodmysliteľnú zastávku na Lukoilke, kde sme doplnili potrebné zásoby, prebrali vnútropolitickú situáciu a nažhavení mastili na Hradisko. Okolo obeda sme už pod kopcom zapichávali rukáv do zeme. Nad hrebeňom akurát poletovalo jedno rogalo, čo nám dávalo nádej na pekné polietanie. Žiaľ ako to už pri lietaní býva, zdanie občas klame. Keď sme dorazili na štart vietor podstatne zosilnel a nám už nezostávalo nič iné ako čakať či to nezoslabne. Boli tam aj chalani z Nitry a Marián z Prievidze, neskôr dorazil pozrieť aj Majo s priateľkou tak nám bolo spolu veselšie. Vydržalo nám to zhruba do štvrtej kedy sme to definitívne vzdali. Spravili sme si ešte menší výlet na neďalekú vyhliadkovú vežu a potom sme to už otočili domov.  mv.

Delta Club Bratislava 2015 - Zostrih z nášho lietania v roku 2015

Zostrih z minulej sezóny je na svete. Aj tentoraz Mirko pripravil malú rekapituláciu predchádzajúcej sezóny 2015. Želáme príjemný kultúrny zážitok
 

 

 

16.1.2016 Záložkovica v Banskej Bystrici   (fotky)

Aj tento rok sme sezónu naštartovali záložkovicou v Banskej Bystrici ktorú organizujú pravidelne miestny paraglidisti za čo im všetci ďakujeme.  Zišlo sa nás pomerne dosť, dokonca som mal pocit že tento rok sme tam boli pól na pól s padáčkármi. Aj keď neviem či to bolo tým prievanom ktorý tam robili rozbláznení rogalisti, ale dá sa povedať že tam bola väčšina aktívnych rogalistov od západného po stredné Slovensko. Akciu sme zakončili v miestnej reštaurácii u Mamuta, čo bol asi jediný slabý článok celej akcie. ;)

mv

2.1.2016 Novoročné lietanie na Straníku

Lietať v zime má svoje čaro. Hlavne je to všetko rýchlejšie. Rozkladanie i skladanie krídla ako i samotný let. Novoročné lietanie som zatial videl len na videách a počul o ňom z rozprávaní. Takmer posvätná udalosť. Takže jediná možnosť je si to "urobiť sám" Bolo mi jasné, že hneď prvého januára to nepôjde, keďže ešte poobede by sa len polovica ludí prebudila. Počasie i tak prialo až na druhý deň tj. sobotu. Rozposlal som info a v piatok večer som mal prisľúbených účastníkov Maroša, Dušana a Paliho. Ostatní vyjadrili úprimnú sústrasť našim modzgovým bunkám, ktoré mali v tom chlade zahynúť.
Predpoveď bola krásna a priaznivá. (viac tu) mf.